Jak obchodzi się Wielkanoc w Polsce?

W kościele katolickim Święta Wielkanocne to symbol odrodzenia nowego życia i zmartwychwstania. Czas, na kiedy przypada Wielkanoc to zwykle już okres wiosenny, pełen przejawów przyrody, budzącej się właśnie do życia. Z tego tez powodu, święta wielkanocne w polskiej tradycji mają honorowe miejsce a upamiętnia się je i celebruje najróżniejszymi zwyczajami i obrzędami.

Przed świętami zwyczajowo maluje się pisanki, przygotowuje odświętne potrawy i ciasta, między innymi baby oraz mazurki. Jednakże, kulinaria to tylko część świąt wielkanocnych.

Odrębny aspekt stanowi lokalna i regionalna obyczajowość oraz zwyczaje, związane ze święceniem pól uprawnych lub polewaniem się nawzajem zimną woda w Wielkanocny Poniedziałek. Sam proces malowania jajek i wydmuszek naznaczony jest niemalże religijnością. Na kolorowe skorupki nanosi się pędzelkiem lub wydrapuje igłą misterne wzory i dekoracje, nierzadko w skomplikowanym, geometrycznym ornamencie. Oprócz pisanek dekorujemy także oryginalne kartki świąteczne.

Przede wszystkim, okres poprzedzający święta wielkanocne, czyli wielki Post to czas przeznaczony na chwilę refleksji nad kruchością życia i przemijalnością. W tym czasie w większości polskich domów dokonuje się wiosennych, dokładnych porządków.

W Niedzielę Palmową, na tydzień przed Wielką Niedzielą, przygotowuje się specjalne, dekoracyjne i nierzadko bardzo ozdobne, oryginalne palmy. Mają one symbolizować gałązki palmowe, którymi witano Jezusa wjeżdżającego na osiołku do Jerozolimy. Tradycyjnie wykonuje się je z wierzbowych gałązek, papieru, bibuły i suszonych kwiatów.

Bez wątpienia z Wielkanocą automatycznie kojarzy nam się koszyczek ze święconką. Do specjalnego, najlepiej wiklinowego lub papierowego koszyczka wkłada się jajka, pisanki, chleb, sól, wędlinę oraz inne produkty, celem poświęcenia ich przez księdza w Wielką Sobotę. Poświęcona żywność z koszyczka znajdzie bowiem swoje honorowe miejsce na wielkanocnym stole, podczas niedzielnego śniadania. Podczas tego posiłku najczęściej jada się faszerowane jajka, warzywne sałatki, wędzone i pieczone kiełbasy oraz wędliny. Na deser podaje się tradycyjne ciasta, takie jak makowce, mazurki i baby.

Jedną popularniejszych i cieszących się do dziś uznaniem, szczególnie młodzieży, jest wielkanocna tradycja polewania się wodą w Poniedziałek Wielkanocny. W tym dniu zwykło się robić żarty i psikusy nie tylko rodzinie i przyjaciołom, ale również sąsiadom. Przenoszono na przykład bramy lub rozrzucano siano na podwórkach iw obejściach.